Vraag en antwoord
Waarom is het Djanazah Noodfonds (DNF) ontstaan?
Te vaak verschijnen er losse initiatieven die op persoonlijke titel door mensen, stichtingen en uitvaartondernemers worden gestart om geld in te zamelen voor arme moslims die komen te overlijden en geen geld hebben voor hun eigen uitvaart (vaak ook geen familie hebben die dat kunnen bekostigen). Meerdere problemen kunnen hierdoor ontstaan:
- Fraude gevoeligheid, waarbij het voorgekomen is dat personen op criminele wijze donatiegeld collecteerden voor eigen gewin.
- Transparantie ontbreekt bij inzamelende partijen van wat er met dat geld gebeurt is, hoeveel er ingezameld is en wat er met het overschot aan donaties gebeurt. Er is vaak ook een gebrek aan financiële verantwoording aan donateurs.
- Daarnaast ontstaat er te snel het gevoel bij mensen dat zij zich niet hoeven te verzekeren en dat er wel ingezameld gaat worden bij hun dood en de moslimgemeenschap het wel gaat betalen (door de inzamelcultuur die er heerst).
- In veel gevallen is de bijzondere bijstand van de gemeentes niet toereikend om een arme moslim islamitisch verantwoord te begraven.
Om deze vormen van problematiek te voorkomen wil het Djanazah Noodfonds dit op een betrouwbare manier gaan centraliseren en daarmee een landelijk noodfonds creëren die op professionele en transparante wijze deze nobele en vaak onmisbare taak op zich neemt. DNF is de enige organisatie die het mandaat en autoriteit heeft gekregen van de islamitische uitvaart branchevereniging om te gaan inzamelen voor arme en minderbedeelde moslims, waarbij op verantwoorde en transparante wijze de islamitische gemeenschap gezamenlijk zorg draagt hiervoor. Zodat de moslimgemeenschap en eventuele lokaal betrokken instanties bij dit soort schrijnende gevallen kunnen doorverwijzen naar het Djanazah Noodfonds.
Het noodfonds zal jaarlijks een financiële rapportage publiceren op hun website zodat volledige transparantie en betrouwbaarheid aan de orde van de dag is.
Verzorgt het DNF ook uitvaarten?
Nee, het DNF is uitsluitend een noodfonds die financieel hulp biedt aan de allerarmste moslims in Nederland bij het bekostigen van hun uitvaart. Uitvaarten worden uitbesteed aan islamitische uitvaartverzorgers die samenwerken met het noodfonds.
Kan iedereen een aanvraag indienen?
Een aanvraag kunt u indienen via de website (pagina: Aanvraag) nadat u contact gelegd heeft met het DNF waarna u gekoppeld wordt aan een van de islamitische uitvaartverzorgers die samenwerken met het noodfonds.
U kunt ook rechtstreeks contact leggen met een islamitische uitvaartverzorger die het 'Keurmerk Islamitische Uitvaartzorg' draagt. Zij zullen dan de aanvraag verder met u oppakken en compleet maken ter beoordeling.
U kunt ons contacteren op 085 800 1252 of stuur een email naar info@djanazahnoodfonds.nl voor meer informatie.
Met welke uitvaartorganisaties werkt het DNF?
Het Djanazah Noodfonds werkt uitsluitend met islamitische uitvaartverzorgers die een door BIUN afgegeven keurmerk dragen (Keurmerk Islamitische Uitvaartzorg). De keurmerkhouders zullen voor het Djanazah Noodfonds tegen zeer gereduceerde tarieven de benodigde diensten uitvoeren, waarbij professionaliteit en kundigheid gewaarborgd zal blijven. Eveneens zijn er betrokken begraafplaatsen die voor het DNF speciale tarieven zullen hanteren. Hiermee zullen de totaalkosten van de uitvaart veel minder zijn doordat elke partij in de keten de kosten laag houdt om de last voor de Ummah te verlichten.
Hoort de gemeente de uitvaart niet te betalen?
Volgens de wet is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvaart wanneer er geen nabestaanden zijn en/of wanneer zij en de overledene niet financieel in staat blijken te zijn om de kosten van de uitvaart te betalen. Dit heeft een aantal nadelen:
- Gemeente alleen heeft de regie in handen en mag bepalen hoe er invulling gegeven wordt aan de uitvaart.
- Bedrag is niet toereikend om iemand islamitisch verantwoord te begraven.
- Gemeente kan aanvraag weigeren waardoor er veel onzekerheid is.
- Beleidsverschillen, want per gemeente geldt er een ander en eigen beleid.
Het Djanazah Noodfonds zal daarom samen met de betrokken partijen controleren of de overledene in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Hiermee zorgen we ervoor dat het uit te keren bedrag ten goede komt van de uitvaart- en begraafkosten. Indien er een ontoereikend bedrag is toegekend, dan zal het DNF dit aanvullen om de overledene op een islamitisch verantwoorde wijze te begraven.
Het Djanazah Noodfonds positioneert zich als de regiehouder om te kunnen garanderen dat de overledene op islamitisch verantwoorde wijze begraven wordt.
Wat als iemand fraude pleegt?
Het Djanazah Noodfonds hanteert speciaal een anti-fraude screening procedure en protocol bij aanvragen die ingediend worden. We gaan tot het uiterste in het controleren van de aanvragen en de financiële situatie. Indien blijkt dat iemand ondanks alle maatregelen toch gefraudeerd heeft, dan zal het Djanazah Noodfonds overgaan tot aangifte bij de politie voor fraude en misbruik van donatiegelden en het geld terug vorderen.